Referat af “En historie fra Klitterne”

En historie fra Klitterne af H.C. Andersen er en fortælling om drengen Jørgens liv.

Jørgen vokser op ved den jyske vestkyst. Her er han plejebarn hos den fattige fiskerfamilie.

Jørgens ophav er en meget velhavende spansk familie. Hans mor og far er ofre i et skibsforlis. Jørgens mor skyller i land, bliver taget hjem til de fattige fiskere, her føder hun et barn, hvorefter hun dør. Således vokser den mørkglødede Jørgen altså op hos den fattige fiskerfamilie uden at vide, hvem han er.

Et af barndommens højdepunkter er et tredages begravelsesgilde på Nr Vosborg.

Herefter bliver han matros og kommer endda tilbage til byen i Spanien hvor hans morfar stadig bor, alene og uden familien, den fattige matros Jørgen hviler sig enddog op ad husmuren men bliver jaget væk af morfaderens vagter.

Hjemme igen fisker Jørgen med faderen og sin bedste ven Morten. Morten og Jørgen er begge forelskede i Else. Faderen dør og da Jørgen finder ud af at Else helst vil have Morten lader han Morten og Else købe hans hus billigt, hvorefter han drager ud i verden.

Jørgen vil til Skagen. Vi hører hvordan han går langs stranden let om hjertet og lige da han har sat sig i båden som skal fragte ham videre, bliver han indhentet af to mænd.

Vennen Morten er blevet slået ihjel, og Jørgen arresteres nu herfor.

Han bliver sat i fangehullet på Nr Vosborg og senere i fængslet i Ringkøbing. Et helt år sidder han her, indtil det viser sig at en anden har begået mordet på Morte og Jørgen går fri.

Så kommer han til købmand Bugge i Skagen. Her bliver han taget imod som en søn af huset og forelsker sig i datteren.

Datteren skal tilbringe vinteren i Kristianssand og da foråret kommer sejler Jørgen med op efter hende. De to unge står på skibet og kan se Skagens tårne, de er tæt på land. men skibet springer læk og Jørgen må svømme i land med sin elskede.

Hun drukner, Jørgen klarer det med nød og næppe.

Men tager skade, Jørgen bliver fjollet, men får lov at blive hos købmandsfamlien, han satte dog sit liv på spil for datteren.

Her lever han længe indtil han en stormvejrsnat bliver trukket hen til kirken. Her sker der noget overnaturligt.

Hans død plejeforældre, købmandsfamilien og hans udkårne er der alle. Og de to bliver gift og sejler væk i kirkeskibet.