Opvarmning

Dramaøvelser til opvarmning

Vi har vænnet vores klasser til at arbejde med dramaøvelser helt fra vores første møde med dem. Vi har brugt øvelserne enkeltstående og vi har brugt dem i arbejdet med tekster.

Dramaøvelserne skaber grobund for at kunne arbejde dramatisk med eleverne.

Gennem øvelserne lærer man at sige “ja” til hinanden og man lærer at lægge sit eget selv til side og gå ind i en rolle.

Som lærere er vi rollemodeller, så vi lægger også vores personlighed til side og leger med.

Vi har praktiseret retten til at være perifer deltager og stemple ind frivilligt.

Flere af opvarmningsøvelserne er afsæt for det egentlige arbejde med teksterne.

I nogle af forløbene har vi indledt de enkelte opgaver med en enkelt eller to opvarmningsøvelser.

  1. Ballon: Man forstiller sig at man har en kæmpe ballon i armene, der bare vokser og vokser til sidst svæver man næsten med den oppe på tæerne, herefter klemmer man langsomt luften ud af den, til den er lillebitte (og man er helt krøbet sammen på hug.
  2. Plukke æbler: Man forstiller sig at man står midt i et meget stort æbletræ, hvor det gælder om at strække sig i alle retninger oppe og nede for at få fat i de fiktive æbler som hænger på træet.
  3. Navnebold: Man står i en kreds. Den der har bolden siger navnet på den som man vil kaste til, først når vedkommende har sagt ”ja”, så kaster man, herefter bytter man plads.
  4. Rødhætte: Variation af navnebold – byt plads i en karakter – bedstemor, ulven, jægeren, rødhætte – den som har bolden bestemmer karakteren.
  5. Byt plads: (Uden bold) – man tager øjenkontakt med den hvis plads man vil overtage, vedkommende skal acceptere ved at sige ”ja navn” og herefter finde en ny plads selv på samme måde. Det går hurtigt – og det kan være godt lige at øve det lidt i slowmotion.
  6. Variation:Man tager øjenkontakt til den hvis plads man vil tage, og begynder straks at bevæge sig hen mod vedkommende, der så på samme vis skal bevæge sig mod en ny osv, hvis man klumrer i det skal man sige: ”yes, jeg har lavet en fejl”
  7. Tælle: I kredsen, kun en af gange må sige noget, man må ikke snakke sammen eller på andre måder kommunikere, og sammen skal man komme op til 20. Hvis noget bliver sagt i kor, starte man forfra.
  8. Fangeleg : I cirklen tager man fat i hinandens hænder  – to er i midten rødhætte og ulven- ulven har bind for øjnene og skal fange rødhætte. Kredsen sørger for at ”passe på de to”
  9. Gæt hvem der styrer : En går udenfor– de andre vælger en der styrer bevægelserne, dvs vedkommende gør et eller andet som de andre skal kopiere, og skifter undervejs – den der er udenfor skal gætte hvem det er.
  10. Tillidsøvelse: 2 og 2, fører hinanden rundt med lukkede øjne – nænsomt
  11. Bevægelse: Man går mellem hinanden, hulter til bulter. Der er 4 hastigheder 0 (stop), 1(gå i slowmotion),2 (gå almindeligt),3(lunte)                    Instruktøren siger et tal og alle skal finde det samme tempo, når alle har det siger man et nyt tal osv. Herefter lader man dem gå mellem hinanden og prøve uden at sige noget at finde den samme hastighed og når alle har den, så skal man skifte. Denne kan også udvides til at man går som bestemte figurer.

12. Skulptur: Man går mellem hinanden og når en klapper så finder man ind i en skulptur.

13. Skulpturpar: Man går mellem hinanden og når der klappes, så finder man ind i en skulptur 2 og 2.

14. Skulpturkopi: Man går mellem hinanden, når én klapper finder et navngivet par en skulptur og alle andre kopierer den..

15. Fantasiformer med hænderne: Eleverne er i en kreds og navngiver en ting de har i hænderne og viser med kroppen om den er stor, lille, tung eller let, de giver tingen videre til personen ved siden af sig og når de modtager en ting, ændrer den sig.

16. Happy feet: Eleverne bevæger sig i en flok imellem hinanden. Fødderne skal bevæge sig i en følelse. “Glade fødder, vrede fødder, trætte fødder, ivrige fødder osv..”

17. Foddialog: To og to lader man fødderne føre en samtale